top of page

Типи шкіри. Основні правила догляду + нюанси

Оновлено: 19 серп. 2022 р.

Справжні леді починають доглядати за своєю шкірою приблизно з трьох-чотирьох років, максимум з п'яти - скориставшись маминою косметичкою! 😁 А якщо серйозно, то найчастіше догляд за шкірою починається в підлітковому віці, коли з'являються перші прищики. Підліткам достатньо правильного очищення і локального засобу для проблемної шкіри.


А ось з 17-18 років за шкірою необхідно доглядати регулярно і обдумано. Який сенс ігнорувати турботу зараз, а потім бігти до косметолога з надією вмить повернути молодість і красу? Косметологи - не чарівники, на жаль. Для того, щоб розібратися як правильно доглядати за шкірою, потрібно в першу чергу визначити її тип, а далі, в залежності від віку і нюансів, скласти індивідуальну б'юті-рутину.



Базовий догляд


Правильний базовий догляд максимально продовжить молодість шкіри і відстрочить настання вікових змін при мінімумі зусиль.


Усього чотири основні етапи і один додатковий!

Очищення - вранці і ввечері, незалежно від того, користувалися ви декоративною косметикою чи ні.

Тонізування - нейтралізує дію очищуючих засобів, нормалізує pH і виконує інші функції в залежності від складу (відлущування, освітлення пігментації, звуження пор).

Зволоження - необхідно шкірі будь-якого типу, як жирній, так і сухій (тип шкіри визначається кількістю виділеного жиру, а не води).

Захист від сонця, одного з найсильніших факторів старіння шкіри.

Останній етап - застосування додаткових засобів відповідно до стану і потреб шкіри. Сироватки, маски, патчі, олійки - ці та інші б'юті-продукти використовують за потребою.


Крім того, дотримуйтесь таких нехитрих правил:

  • доглядайте за шкірою регулярно, щодня! це має стати звичкою;

  • підбирайте засоби відповідно до типу шкіри і урахуванням її потреб;

  • не забувайте доглядати за шкірою повік, губ і шиї;

  • дотримуйте техніку нанесення і рекомендації виробника.


Догляд за молодою шкірою


Ви молоді? Супер! Ми розповімо про те, як правильно доглядати за молодою шкірою, щоб зберегти її свіжою і привабливою якомога довше.


У 20 років у вас обличчя, яке дала вам природа; в 30 років у вас обличчя, яке виліпило вам життя; а в 50 у вас обличчя, на яке ви заслуговуєте - це сказала Коко Шанель, між іншим :)


І вона має рацію на всі 100%!

Основи догляду, які закладаються в юності, протистоять процесам передчасного старіння шкіри. Вважати, що якщо видимих ​​проблем і прищиків немає, то доглядати за шкірою не обов'язково і можна відкласти "на потім", це дуже велика помилка!


З 16-18 років за шкірою необхідно доглядати регулярно і обдумано. Правильний догляд дозволить не тільки уникнути появи акне, але і максимально продовжить молодість шкіри при мінімумі зусиль. Не можна доглядати за шкірою "потрошку" або "через раз" і очікувати в майбутньому хороших результатів. Простий щоденний догляд за обличчям повинен стати звичкою.


Регулярне і ретельне очищення та зволоження - цього цілком достатньо (якщо на шкірі немає запалень та інших дерматологічних проблем).

Отже, що вам потрібно:

  1. М'який очищуючий засіб для вмивання обличчя вранці і ввечері,

  2. Тонік, що не містить спирту і антиейдж компонентів,

  3. Зволожуючий крем з натуральним складом і легкою текстурою. Для жирної шкіри можна вибрати крем на основі гелю, для сухої шкіри більш щільний крем або олійку.

  4. Ну і як завжди, засіб з SPF, особливо в літню пору.


Додатково можна:

Робити зволожуючі і очищуючі маски раз на тиждень.

Раз-два на тиждень застосовувати пілінг-скатки або ніжні не травмуючі скраби.


Не варто:

  • Завчасно використовувати антивікову "важку артилерію",

  • Перевантажувати шкіру великою кількістю засобів,

  • Робити активні кислотні пілінги;

  • Витрачати купу грошей на процедури у косметолога (якщо немає конкретних дерматологічних проблем).


Догляд за сухою шкірою


Яка ж гарна в молодому віці суха шкіра! Ніжна, тонка, матова, пори непомітні, висипання з'являються тільки в підлітковому віці і то, рідко, а лущення швидко усуваються зволожуючим кремом. І дівчата часто забувають, що цей тип шкіри вимагає не менш ретельного догляду, ніж всі інші.


Суха шкіра схильна до почервонінь і лущень, куперозу, чутлива до зовнішніх дратівливих факторів, швидко втрачає вологу, має знижений тургор, на ній раніше з'являються зморшки. Така шкіра потребує особливого догляду.

Сухість шкіри обумовлена ​​низькою активністю сальних залоз, у неї більш тонкий захисний бар'єр через нестачу ліпідів, тонкий роговий шар епідермісу, а її антиоксидантні властивості набагато нижчі, ніж у інших типів шкіри. Сухість може бути як вродженою, так і набутою (через неправильно підібрані косметичні засоби, часте використання відлущуючих препаратів тощо)

Основні правила догляду за сухою шкірою:

  1. Воду для вмивання використовуємо фільтровану, бутильовану або кип'ячену, хлорована водопровідна вода протипоказана сухій шкірі.

  2. Очищаємо тільки спеціальними засобами для сухої шкіри, на вибір: молочко, гідрофільна олія, очищуючий крем, пінка, міцелярний розчин. Можна використовувати гелі для чутливої ​​шкіри.

  3. Протираємо обличчя тоніком (тонером) для сухої шкіри, головне, щоб у складі не було спирту і великого відсотка кислот.

  4. Нестачу власних ліпідів заповнюємо за допомогою кремів з високим вмістом натуральних олій, ліпідів (цераміди, фосфоліпіди, тригліцериди).

  5. Бажані в складі екстракти водоростей, алое, речовини, що поліпшують імунітет шкіри, вітаміни та інші компоненти, що стимулюють синтез білків і власних церамідів.


На які нюанси звертати увагу:

  • Сухій шкірі необхідні амінокислоти, протеїни, молочна кислота, вони не тільки утримують вологу, але і відновлюють вологоутримуючі функції.

  • У складі косметичних засобів бажані антиоксиданти, а також тандем заспокійливих і живильних інгредієнтів. Креми без олій у складі і гелі не підходять сухій шкірі!

  • Два-три рази на тиждень крем можна замінити на нічну живильну маску, яку не потрібно змивати.

  • При появі стягнутості шкірного покриву протягом дня слід зволожувати шкіру термальною водою необмежену кількість разів.

  • Суха шкіра особливо вразлива ультрафіолетом, тому обов'язковий санскрін з високим SPF.


Догляд за жирною шкірою


Жирний блиск, розширені пори, чорні цятки, нерівний рельєф, часті запальні елементи - ось основні недоліки жирної шкіри.


Ви здивуєтеся, але є і плюс у жирної шкіри: зморшки на обличчі у її власників з'являються набагато пізніше.


Жирна шкіра - це результат посиленої роботи сальних залоз, що виробляють себум (на поверхні шкіри він дає жирний блиск). Надлишки себума і відмерлі клітини забивають сальні протоки і утворюються чорні цятки. Найчастіше надлишкова жирність і порушений процес ексфоліації призводять до прищів.


Щоб позбутися від перерахованих проблем, або хоча б знизити їх прояв, слід дотримуватися таких етапів догляду:

  1. Ретельне очищення вранці та ввечері, бажано двоетапне, за азіатською схемою, м'якими засобами (вмиваючись «до скрипу», ви руйнуєте гідроліпідний бар'єр і бактерії легко проникають в епідерміс). Уникайте гарячої води, вона посилює виділення шкірного жиру і розширює пори.

  2. Тонізація. Тоніки і лосьйони повинні містити протизапальні (саліцилова кислота, ретинол і цинк), відлущуючі, порозвужуючі, в'яжучі та компоненти, що знижують жирність.

  3. Зволоження та захист. Вранці креми і сироватки з легкими текстурами і мінімумом поживних речовин, у складі яких антисептичні, протизапальні, себорегулюючі, матуючі компоненти. Зазвичай ці засоби містять цинк, гіалуронову та інші кислоти, рослинні екстракти. Увечері для жирної шкіри використовують сироватку або легкий крем з антиоксидантами, вітамінами, екстрактами рослин для звуження пор та зменшення запалень, а також антиейдж компоненти (якщо необхідно).

  4. Пілінги. Жирна шкіра погано самоочищається, тому 1-2 рази на тиждень потрібно робити пілінг, для позбавлення від ороговілих лусочок і зниження вироблення себуму. Обирайте пілінги з АНА кислотами.

  5. Маски. Особливо корисні глиняні маски, вони зменшують жирність і очищають пори.

  6. Не забуваємо про захист від УФ-променів.


Догляд за комбінованою шкірою


У догляді за комбінованою шкірою все трохи ускладнюється. Доведеться використовувати різні засоби і різні підходи: за Т-зоною доглядаємо засобами для жирної шкіри, а для сухих ділянок обличчя вибираємо засоби для сухої шкіри.


Догляд за проблемною шкірою

Яку шкіру називають "проблемною"? Це шкіра з наявністю запальних елементів (прищі, висип, акне, вугрі).


Хочемо зазначити, що запальні елементи можуть з'являтися на шкірі будь-якого типу і в першу чергу необхідно знайти причину появи прищів і акне. Якщо причина криється в гормональних збоях, проблемах із шлунково-кишковим трактом, алергії, зниженні імунітету тощо, то лікар призначає лікування основного захворювання, а косметичні засоби підбирають як доповнення.


Дуже часто причиною запалень на шкірі є зайва жирність: сальні залози виробляють велику кількість себуму, що дає грунт для розвитку бактерій. У такому випадку основна мета догляду - зниження активності сальних залоз, зняття запалень і звуження пор і доглядати за шкірою необхідно як за жирною.


При цьому враховуйте такі моменти:

  • доглядайте регулярно (вранці і ввечері), без пропусків;

  • бажано щоб всі косметичні засоби містили антисептичні, протизапальні, антибактеріальні компоненти і мали позначку "для проблемної шкіри";

  • б'юті-продукти з кислотами в складі не повинні викликати печіння і подразнення, щоб не посилити запалення;

  • часте використання очищувальних і відлущуючих засобів порушує гідро-ліпідний і кислотний бар'єр шкіри і дає зворотну реакцію: акне тільки посилюється;

  • креми обирайте легкі, у формі флюїдів, з невеликою кількістю некомедогенних олій;

  • не перестарайтеся - застосування великої кількості косметичних засобів для проблемної шкіри може порушити захисні функції, посилити запалення, викликати пігментацію;

  • засоби від прищів викликають зневоднення шкіри, тому не забувайте про зволоження;

  • використовуйте локальні засоби для лікування запалень.

Якщо у вас проблемна шкіра і плюс до цього ваша шкіра чутлива, реагує на різні чинники, то вам доведеться поєднувати догляд і враховувати особливості чутливої ​ шкіри, про які написано нижче.

Догляд за чутливою шкірою


Чутлива шкіра - це тип шкіри, схильний до підвищеної подразненості і надмірної реакції у відповідь на різні фактори (холод, вітер, водопровідну воду, недосипання, косметику і т.д.).


Реакція шкіри може бути непередбачуваною, від дискомфорту і стягування, до почервоніння, лущення, висипань. ⠀

Поява реакції означає, що епідермальний шкірний бар'єр пошкоджений, і ви отримали відповідь на подразники. Чутлива шкіра може бути як жирною, так і сухою, з висипаннями або без - це не якийсь певний тип, це стан шкіри обличчя. До речі, якщо ви страждаєте від алергії, то за шкірою потрібно доглядати так само, як за чутливою. ⠀

Мало того, що навколо нас подразників хоч відбавляй, проблему ще й посилює неправильний догляд.


Основні помилки в догляді за чутливою шкірою:

  • Використання скрабів. Той факт, що шкіра лущиться, не означає, що її потрібно скрабувати. Це означає, що шкірі необхідне зволоження. Ваш максимум - ніжні пілінги з AHA-кислотами.

  • Застосування агресивних засобів для очищення. Такі засоби для вмивання ще більше руйнують епідермальний бар'єр. Обирайте м'які засоби без спиртів, сульфатів і ароматизаторів.

  • Вмивання гарячою чи холодною водопровідною водою. Найкраще вмиватися теплою не водопровідною водою, щоб звести до мінімуму вірогідність подразнення.

  • Неправильний підбір доглядових засобів. Уникайте таких компонентів у складі косметики: мінеральні і синтетичні олії (вазелін, парафін, віск); синтетичні барвники та ароматизатори, ефірні олії.

  • Застосування в догляді великої кількості засобів. Догляд повинен бути простим. Ви не повинні використовувати більше 4 продуктів на шкірі в один ритуал. Стандартна схема виглядає так: очищення (гель / молочко) + тонік + зволоження / живлення (сироватка / крем / олія) + захист від сонця.


Більш докладно про догляд за чутливою шкірою читайте в іншій нашій статті:



Догляд за зневодненою шкірою


Це не окремий тип, це скоріше стан шкіри. Зневодненою може бути будь-яка шкіра - як жирна, так і суха. Причому цей стан шкіри може періодично з'являтися у будь-якій віковій категорії. Дуже важливо правильно визначити чому лущиться ваша шкіра: вона зневоднена від впливу зовнішніх факторів, або вона суха від природи.


Від цього буде залежати, який догляд вам підійде. Розбираємося!




Суха шкіра:

  • це тип шкіри, який успадковується генетично;

  • у сухої шкіри не розширені пори;

  • після миття навіть водою її стягує;

  • матова, без блиску;

  • може лущитися;

  • шкіра швидше тонка, іноді видно венки.


Зневоднена шкіра:

  • це не тип шкіри, а тимчасовий стан, який може проявитися навіть на жирній і проблемній шкірі;

  • швидше за все є лущення;

  • пори можуть бути розширені;

  • на дотик вона може бути сухою і шорсткою, але при цьому може мати жирний блиск і висипання;

  • з'являються дрібні зморшки на ділянках з активною мімікою (зникають після нанесення крему);

  • може проявлятися в холодну погоду, при сухому повітрі, при перельотах, при неправильному догляді, надмірному вживанні кави і алкоголю і т.п.


Що робити зі знезводненою шкірою? Зволожувати!


  1. У складі косметики повинні бути головні зволожуючі компоненти: гіалуронова кислота, поліглутамінова кислота, натуральні зволожуючі фактори (NMF), морські колагенові волокна, В5, амінокислоти.

  2. Полюбіть водні сироватки і креми-емульсії, тоніки, місти-спреї, а також легкі олії.

  3. Дуже важливо швидко наносити один засіб за іншим: вмилися, тут же наносимо тонік, і відразу після нього подальший догляд, інакше шкіра швидко втрачає дорогоцінну вологу, а нам треба її затримати в шкірі.

  4. Використовуйте м'яке очищення: ніякого мила, пінок, гелів з SLS в складі, які відмивають "до скрипу".

  5. Не застосовуйте часте і агресивне відлущування, особливо в разі, якщо є прищі - пілінги і скраби можуть посилити запалення.

  6. Додатково поповнюйте вологу зсередини: пийте більше води!

  7. На упаковці шукайте слова - dehydrated skin і moisturizing.


Що робити з сухою шкірою, читайте вище 😊



Догляд за віковою шкірою


Віковою або зрілою прийнято вважати шкіру після 35 років (плюс-мінус кілька років). На обличчі з'являються перші ознаки старіння, в першу чергу в зоні навколо очей, на лобі і в міжбрів'ї, поступово знижується еластичність і пружність шкіри, з'являються пігментні плями, мімічні та вікові зморшки, стають помітні капіляри, мішки під очима, можлива підвищена сухість.


Омолоджуючі компоненти потрібно вводити в б'юті-рутину не раніше 30-35 років, не забуваючи при цьому про правильний базовий догляд, який відстрочує настання вікових змін.


Найефективніші антивікові інгредієнти, на які варто звернути увагу і включати в свій догляд:

  • ретиноїди,

  • L-аскорбінова кислота (вітамін С),

  • пептиди,

  • антиоксиданти,

  • гіалуронова кислота,

  • AНA-кислоти.


Не забувайте про захист від сонця, а також про додаткові засоби і процедури - усілякі маски, патчі, пілінги, масажі і салонні процедури.


Будьте молоді і красиві!

2 698 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page